Despre lideri

Vladimir Voronin, PCRM

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, este unul dintre liderii politici cu cea mai mare autoritate din țară.

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941, în satul Corjova, raionul Dubăsari. A absolvit școala medie moldovenească din Dubăsari și Tehnicumul Cooperatist din Chișinău. Ulterior, a obținut trei diplome de studii superioare la Moscova. În diferiți ani, a absolvit Institutul Unional pentru Industria Alimentară, Academia de Științe Sociale de pe lângă CC al PCUS, Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS. Două dintre acestea – cu rezultate excelente.

Și-a început activitatea acum 60 de ani, fiind director al brutăriei din Criuleni. Apoi a activat în calitate de director al combinatului de panificație din Dubăsari. Din anul 1971, a lucrat în organele administrației publice: în comitetele executive raionale de partid din Dubăsari și Ungheni, în comitetul executiv orășenesc Ungheni. Din anul 1983, a fost instructor, șef adjunct al departamentului organizațional al CC al PCM.

În anul 1985, a fost numit în funcția de șef de secţie în Consiliul de Miniştri al RSSM.

Din luna noiembrie 1985 până în luna februarie 1989, a lucrat în calitate de prim-secretar al Comitetului Orăşenesc Bender al PCM.

Vladimir Voronin a fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislatura a X-a și a XI-a.

Din anul 1989 până în anul 1990 a fost ministru al afacerilor interne al RSSM. Deține gradul militar de general maior.

În anul 1992, Vladimir Voronin a început să reabiliteze Partidul Comunist din Moldova. În anul 1993, a devenit președinte al PCRM. În anul 1998, a adus această formațiune pe poziția întâi la alegerile parlamentare, iar în anul 2011 – la victoria absolută, cu o majoritate constituțională. Pe parcursul a opt ani – din 2001 până în 2009, a fost Președinte al Republicii Moldova. Până astăzi, această perioadă este numită cea mai bună din toată istoria Moldovei independente.

Vladimir Voronin a fost deputat în mai multe legislaturi ale Parlamentului Republicii Moldova.

Astăzi, politicianul legendar este primul pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.


Igor Dodon, PSRM

Igor Dodon s-a născut la 18 februarie 1975, în satul Sadova, raionul Călărași. Absolvește Universitatea Agrară de Stat din Moldova, își continuă studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, apoi la Institutul Naţional de Management, în urma cărora obține titlul de doctor în ştiinţe economice.

 La vârsta de 26 de ani, a devenit președinte al Societății pe Acțiuni „Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei” și al Societății cu Răspundere Limitată „Bursa Universală de Mărfuri a Moldovei”. În anul 2005, la vârsta de 30 de ani, a devenit viceministru al economiei și comerțului al Republicii Moldova, iar un an mai târziu – preia funcția de ministru.

În acest timp, este numit Guvernator al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare din partea Republicii Moldova.  A fost copreședinte al Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse, moldo-ucrainene, moldo-române, moldo-chineze, moldo-americane.

În anul 2008-2009, Igor Dodon a ocupat funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova în guvernul Zinaidei Greceanîi – cel mai de succes guvern din anii de independență a țării.

În anul 2009, Igor Dodon a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A fost membru al Biroului Permanent al Parlamentului, membru al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe. 

În anul 2012, Igor Dodon a devenit președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Dintr-un partid din cel de-al doilea eșalon, care acumula doar câteva voturi la alegeri, Dodon a transformat PSRM în cel mai mare partid din țară, cu cea mai mare fracțiune în Parlament și în Consiliul Municipal Chișinău.

În anul 2016, în cadrul primelor alegeri prezidențiale generale care au fost organizate în ultimii 20 de ani, Igor Dodon a fost ales în funcția de Președinte al Republicii Moldova. A fost inițiatorul cursului politicii externe bazat pe interesele naționale ale Republicii Moldova. Datorită eforturilor sale, au fost dezghețate relațiile dintre Moldova și Federația Rusă. Zeci de mii de persoane au obținut posibilitatea de a reveni pe teritoriul Rusiei pentru angajarea în câmpul muncii, pentru a studia și pentru a se reuni cu membrii familiei. Produsele a sute de întreprinderi din Moldova au revenit pe piața rusă.

La inițiativa lui Igor Dodon, Republica Moldova a obținut statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică și a semnat Memorandumul de colaborare cu Comisia Economică Eurasiatică. Tot la inițiativa sa, au fost organizate două Forumuri economice Moldo-Ruse, în cadrul cărora au fost semnate zeci de acorduri cu privire la investiții din partea Rusiei în economia Moldovei.

În politica internă, Președintele Igor Dodon a pledat constant pentru echitate socială și ajutor oferit celor nevoiași, a fost inițiatorul programelor de dezvoltare a infrastructurii în raioanele și satele Moldovei. Igor Dodon a apărat identitatea poporului moldovenesc și a limbii moldovenești, a pledat pentru apărarea Ortodoxiei și a valorilor tradiționale.