Despre partide

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a fost înființat în luna octombrie 1993.

 În Programul PCRM este stipulată aderarea la valorile comunismului și ale internaționalismului, modernizarea socială a statului, resetarea economiei, deschiderea către integrare, securitatea țării și unitatea civilă prin asigurarea libertăților și standardelor europene, dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Rusia, menținerea identității moldovenești, integritatea teritorială și neutralitatea Moldovei.

 Încă de la înființare, partidul este condus de Vladimir Voronin. 

PCRM participă la alegerile care s-au desfășurat în Moldova începând cu alegerile locale din anul 1995. 

La alegerile prezidențiale din anul 1996, Vladimir Voronin, prim-secretar al Comitetului Central al PCRM, a ocupat locul 3, acumulând 10,23% din voturi.

 Conform rezultatelor alegerilor parlamentare din anul 1998, PCRM a obținut 40 din cele 101 mandate.

La alegerile parlamentare anticipate din anul 2001, partidul a acumulat 50,07% din sufragii și 71 de fotolii în Parlamentul Moldovei din cele 101, ceea ce a permis PCRM să preia conducerea Parlamentului RM – în calitate de Președinte a fost aleasă Eugenia Ostapciuc, membru al Comitetului Executiv al CC al PCRM, dar și să formeze guvernul și să-l aleagă pe Vladimir Voronin, prim-secretar al CC al PCRM, în calitate de Președinte al Republicii Moldova.

În rezultatul alegerilor locale din anul 2003, reprezentanții PCRM au ajuns în funcții de conducere în 31 din cele 32 de raioane ale Moldovei și în peste 400 de localități din țara noastră, formând astfel cele mai numeroase fracțiuni în consiliile locale. 

La alegerile din anul 2005, PCRM a acumulat 45,98% din voturi și a ocupat 56 de fotolii în Parlament. Vladimir Voronin a fost reales în calitate de Președinte al Republicii Moldova. 

PCRM este unicul partid comunist din spațiul postsovietic care a fost la guvernare pe parcursul a două mandate.

În perioada de guvernare a țării de către Partidul Comuniștilor, au fost obținute rezultate remarcabile în diferite domenii ale economiei, a crescut considerabil nivelul de trai al populației, a fost asigurată asistența socială a diferitelor categorii ale cetățenilor, a fost dezvoltată cultura și tradițiile naționale, a avut loc consolidarea spiritualității. La alegerile din 5 aprilie 2009, PCRM a învins pentru a treia oară, acumulând 49,48% din voturi și 60 de fotolii în Parlament.

În rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, Partidul Comuniștilor a acumulat 44,69% din sufragii și, obținând 48 din cele 101 mandate de deputat, a trecut în opoziție față de noul guvern al țării. La 11 septembrie 2009, Vladimir Voronin a demisionat din funcția de președinte al țării. 

PCRM a boicotat alegerile prezidențiale din anii 2016 și 2020 din cauza faptului că alegerile prezidențiale directe au fost instituite de Curtea Constituțională a Moldovei și nu de Parlament prin procedura de modificare a Constituției.

La alegerile parlamentare anticipate din anul 2021, PCRM participă în componența Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. PCRM are o structură organizațională mare. În municipiile Chișinău și Bălți funcționează comitetele municipale ale partidului, în centrele raionale – comitetele raionale, organizațiile primare de partid în toate orașele și comunele din țară. 

PCRM colaborează strâns cu organizațiile obștești „Organizația veteranilor de război și ai muncii din Republica Moldova”, „Uniunea Femeilor din Republica Moldova”, Uniunea Tineretului Comunist din Moldova și Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan. 

Partidul editează săptămânalul ziarul „Comunistul”. 

PCRM este membru al Partidului Stângii Europene și al Uniunii Partidelor Comuniste (UPC-PCUS).

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova este un partid politic de centru-stânga, cel mai mare după numărul de membri și după reprezentativitatea în organele de conducere ale țării. 

Ideologia PSRM are ca fundament menținerea statalității moldovenești și a identității poporului moldovenesc, păstrarea suveranității și a neutralității țării, echitate socială, economie dezvoltată bazată pe susținerea producătorului autohton și atragerea investițiilor străine, politica externă pro-Moldova care corespunde intereselor naționale ale Moldovei, apărarea valorilor creștine și ale celor tradiționale.

Începând cu anul 2014, Partidul Socialiștilor are cea mai mare fracțiune în Parlamentul Republicii Moldova. La alegerile generale din anul 2016, Igor Dodon, liderul PSRM, a fost ales în calitate de Președinte al Republicii Moldova. În anul 2019, Zinaida Greceanîi, președintele PSRM, a fost aleasă speaker al Parlamentului. 

În același an 2019, Ion Ceban, candidatul PSRM, a câștigat alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Partidul Socialiștilor are cea mai mare fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău. În urma alegerilor locale din anul 2019, candidații PSRM au fost aleși în calitate de primari în 17 orașe și în 190 de sate ale țării. 

În prezent, Partidul Socialiștilor are o structură organizațională ramificată. Organizațiile PSRM activează în fiecare raion al Moldovei. Activează „Garda Tânără”, organizația de tineret a PSRM și „Echitate”, organizația de veterani. 

PSRM a semnat acorduri de cooperare cu partidele „Edinaia Rossia” și „Spravedlivaia Rossia” (Federația Rusă), cu Partidul Republican al Muncii și Echității (Republica Belarus), cu partidul politic „Uniunea Rușilor din Letonia”, cu partidul „Mișcarea Democratică – Georgia Unită” și cu Partidul Social-Democrat din Kîrgîzstan.